Ympäristöystävälliset kodit palvelukodinasukkaille

Pitkäaikaisen omistajan mietittävä koko elinkaarta

Ensimmäiset kehitysvammaisten Helsingin Östersundomissa sijaitsevan palvelukodin asukkaat pääsevät muuttamaan omiin, turvallisiin ja ympäristöystävällisiin koteihinsa reilun vuoden päästä. Rakennukseen tulee 24 huoneistoa sekä yhteiset oleskelu-, keittiö-, sauna- ja henkilökuntatilat.

Tärkein asia asukkaille on tietenkin, että palvelutalo on heille koti. Kodilta kaivataan lämpöä sanan kaikissa merkityksissä. Rakennuttaja ja pitkäaikainen omistaja, Hoivatilat Oyj, pitää huolen samalla, että se on ympäristöystävällinen. Yhtiö on esimerkiksi valinnut Helsingin Östersundomiin rakennettavaan kehitysvammaisten palvelukotiin lämmitysmuodoksi ympäristöystävällisen maalämmön. Ratkaisun toteuttaa palveluna Aitoenergia.

  • Vastuullisuus on ohjaava teema yrityksemme toiminnassa. Olemme arvioineet suurimpia päästöjen aiheuttajia ja elinkaaren aikana yksi niistä on lämmitys. Siksi päädyimme ympäristöystävälliseen maalämpöön, Hoivatilojen kiinteistöjohtaja Juhana Saarni kertoo.

Aitoenergian toimitusjohtaja Tuomas Humalajoki toteaa, että ympäristöystävällisyyden lisäksi maalämpö on turvallinen ja paikallinen lämmitysmuoto. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöistä noin puolet aiheutuu lämmityksestä. Siksi maalämpö on Suomessa tärkeä keino päästöjen pienentämisessä.

  • Maalämmön avulla pystymme pienentämään kasvihuonekaasupäästöjämme sekä vähentämään riippuvuuttamme fossiilisesta tuontienergiasta, Humalajoki täydentää.

Pitkäaikainen omistaja ajattelee koko elinkaarta

Hoivatilat Oy omistaa rakennuttamansa kiinteistöt ja vuokraa niitä käyttäjille. Tämän vuoksi rakennuttaja miettii ratkaisujen ympäristöystävällisyyttä ja kestävyyttä jopa useamman kymmenen vuoden aikajänteellä.

  • Olemme pitkäaikainen vastuullinen omistaja. Kaikki ratkaisut kiinteistöissä tehdään niin, että mietimme omistavamme ne vielä kymmenen vuoden päästä. Esimerkiksi lattiamateriaalit valitaan kestävinä. Samoin luonnollisesti lämmitysjärjestelmät, Saarni sanoo.

Aitoenergia vastaa siitä että ratkaisu on mitoitettu oikein, eli lämmön riittävyydestä. Lisäksi se vastaa sekä laitteiden huollosta että tarvittaessa uusimisesta. Tämä tuo turvaa ja vakautta tuleville omistajille.

  • Meille tärkeää oli palvelun huoltovarmuus. Aitoenergia huolehtii siitä,  että laitteet toimivat. Tämä on meille helppoa. Me maksamme vain lämmöstä ja tiedämme, että se on ekologisesti tontilla tuotettua, Saarni täsmentää.

Hän jatkaa, että vuokralaiset toivovat aiempaa useammin lämmitysmuodoksi ekologisia ratkaisuja.

  • Lämmitystapakeskusteluissa arvioimme aina jokaiselle kohteelle sopivaa lämmitystapaa. Maalämpö on tunnettu tapa tuottaa lämmitys, se ei ole mitään pellepeloton-teknologiaa. Siksi sitä pyydetään. Osa on jo sanonut, että meidän kohteisiimme rakennetaan aina maalämpö. Ympäristöarvot vaikuttavat jo nyt ja tulevaisuudessa varmaan vielä enemmän, Saarni kertoo.
  • Lisäksi rakennuttajalle maalämpö palveluna on kiinnostava ratkaisu, koska se ei vaadi alkuinvestointia.

Aitoenergia lyhyesti:

Aitoenergian lämpöpalvelu varmistaa huolettoman ja turvallisen lämmöntuotannon sekä lämmityksen vakaan hinnan. Asiakas maksaa vain käyttämästään lämmöstä, Aitoenergia huolehtii kaikesta muusta. Maalämmöstä tuotettu lämpö on ympäristöystävällistä, huoletonta ja turvallista. Maalämpö mahdollistaa lämmön tuotannon hajauttamisen sekä ympäristöystävällisyyden. Maalämpöpalveluna tarkoittaa sitä, että Aitoenergia vastaa järjestelmän mitoituksesta, sen operoinnista ja huolloista. Maalämpö palveluna on sopimuskauden aikana halvempi ratkaisu kuin kaukolämpö. www.aitoenergia.fi

Hoivatilat lyhyesti:

Hoivatilat Oyj on erikoistunut päivä- ja hoivakotikiinteistöjen sekä palvelukortteleiden ja koulujen tuottamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen. Hoivatilat on perustettu vuonna 2008 ja yhtiö on tehnyt yhteistyötä jo noin 60 suomalaisen kunnan kanssa ja käynnistänyt yli 200 kiinteistöhanketta eri puolille Suomea ja Ruotsia. Hoivatilat on osa Aedifica-konsernia. Aedifica on hoivakiinteistöjen omistamiseen erikoistunut yhtiö, jolla on toimintaa useissa Euroopan maissa. www.hoivatilat.fi