Suuret kiinteistöt ja aluerakentaminen oikeutettuja alempaan sähköveroon. Merkittävä ja pysyvä parannus maalämmön kilpailukyvylle.

Heinäkuussa 2022 voimaan tulleen valtioneuvoston asetuksen 468/2022 mukaan vähintään 0,5MW tehoiset maalämpöjärjestelmät ovat oikeutettuja alempaan sähköveroluokkaan. Muutos on kirjattu sähköverolakiin, joten se on luonteeltaan pitkäaikainen ratkaisu.

Käytännössä muutos alentaa maalämpöjärjestelmän sähkönhankintakustannuksia noin 22 eur / MWh. Suurten kiinteistöjen osalta edellytykset täyttyvät mutkattomasti. Aluerakentamissa edellytyksenä on maalämpöjärjestelmän keskitetty hallinnointi. Tämä edellytys täyttyy esimerkiksi palveluoperaattoria hyödyntämällä.

Aitoenergian kumppanuusvastaava Valtteri Eilola näkee päätöksen olevan linjanveto puhtaamman ja omavaraisemman energiatuotannon puolesta.

”Tällä mallilla Aitoenergia on erittäin houkutteleva vaihtoehto korttelikohteiden toteuttamiseen. Yksi palveluntarjoaja ja korttelin oma lämmitysjärjestelmä tuottavat järkevään hintaan paikallista lämpöenergiaa.”

Valtteri Eilola

Muutoksen taustalla hallituksen tavoite päästöttömyydestä 2030-luvun loppuun mennessä huolto- ja toimitusvarmuusnäkökulmat. Hyödyn kohdentaminen suuriin kiinteistöihin ja aluerakentamiseen avaa rakennusliikkeille mielenkiintoisia mahdollisuuksia.  

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Aitoenergian rakennusliikkeiden kumppanuusvastaavaan, Valtteri Eilola (040 704 2146) tai toimitusjohtajaan, Tuomas Humalajoki (050 571 4041).

Kuvassa Valtteri Eilola Ouluun rakentuvan toimistorakennuksen työmaalla. Toimistorakennuksen rakennuttaa Rakennusliike Lapti ja sen viilennyksestä ja lämmityksestä vastaa Aitoenergia.